SuppleMention.nl

Click here to edit subtitle

Het Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel bestaat uit een groot netwerk van neuronen (zenuwbanen). Aan de basis staan de hersenen. De hersenen zijn grofweg onderverdeeld in: de grote hersenen, de kleine hersenen en de hersenstam. Vanuit de hersenstam ontspringt het ruggenmerg dat zich in het wervelkanaal bevindt. Hier vandaan ontspringen zenuwtakken (neuronen) tussen de ruggenwervels. Vervolgens splitsen die zich naar de rest van het lichaam. De neuronen geleiden elektrische impulsen. Deze impulsen zetten op de plek van bestemming een actie in werking; bijvoorbeeld het samentrekken van een spier. De zenuw wordt beschermd door de myelineschede, een laag om de zenuwbaan heen, die ervoor zorgt dat er geen verstoring komt in de impulsgeleiding. Vergelijk dit met het plastic omhulsel om een elektriciteitssnoer. Het zorgt ervoor dat er geen elektriciteit weglekt. Hoe beter de myelineschede, hoe sneller de geleiding en hoe minder de kans op het zogenaamde “cross talking”. Cross talking is het fenomeen dat impulsen van de ene zenuwbaan overspringen naar de andere zenuwbaan. Als deze zenuwbanen verschillende functies hebben kan het zijn dat druk bijvoorbeeld als pijn wordt ervaren of kou als pijn wordt ervaren. Bij sommige pijnbeelden kan het dragen van een shirt al als pijnlijk worden ervaren. Dit komt doordat de druk, die middels dit zogenaamde 'cross talking' via de pijnbaan in de hersenen komt, wordt vertaald als pijn. Dit is een erg vervelend verschijnsel waar moeilijk grip op is te krijgen.

Het zenuwstelsel gebruikt ook boodschapperstoffen; de zogenaamde neurotransmitters.

Zenuwen zijn niet rekbaar. Het zijn een soort touwtjes die door het hele lichaam met elkaar zijn verbonden. Toch moeten zenuwen op de een of andere manier kunnen bewegen, anders zullen ze schade oplopen tijdens beweging van het lichaam. Het zenuwstelsel zorgt voor bewegingsmogelijkheid door plexusvorming en kokerconstructies. Plexusvorming is een soort vlechtwerk. Als je iemand aan een haarvlecht trekt, zal dat veel later pijn doen dan als je iemand aan een paardenstaart trekt. Er is meer beweging mogelijk door het vlechten. De kokerconstructie werkt als een soort in en uit elkaar schuiven. Dit geheel wordt 'neurodynamica' genoemd. Wilt u hier meer over lezen, dan verwijzen we u naar de website: www.sportfysioleiden.nl. Verstoorde neurodynamica kan zorgen voor pijnklachten. Ook het eerder genoemde 'cross-talking' kan hiermee samen hangen. Tevens is de biochemie binnen het lichaam van belang voor de hoeveelheid beweging die mogelijk is binnen het zenuwstelsel. Hier kan Supplemention u in adviseren.
Het zenuwstelsel herstelt vaak langzaam. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash of een doorgesneden zenuw. Dit zijn klachten die langzaam herstellen. Door de juiste bouwstoffen aan te bieden krijgt het zenuwstelsel de kans om sneller en vollediger te herstellen.    

Het zenuwstelsel staat aan de basis van alles. In de visie die Erik van Putten heeft binnen zijn vak als (Sport)Fysiotherapeut en manueel therapeut, wil hij altijd eerst de zenuwfunctie herstellen. Immers; het zenuwstelsel stuurt alle functies binnen het lichaam aan. Pas als die basis goed is kan je verder bouwen aan blijvend herstel. Hierin speelt functionele neurologie een belangrijke rol. Voordat hij de opleiding PNEI deed had hij al veel succes met deze strategie. Toch ontbrak er iets. Tijdens de opleiding PNEI kwam hij erachter dat de interne biochemie een essentiële rol vervult binnen het goed functioneren van het zenuwstelsel. Dit dient mee behandeld te worden, net als de spieren, de gewrichten en de psyche voor een optimaal resultaat.