SuppleMention.nl

Click here to edit subtitle

Neurotransmitters

Neurotransmitters zijn de boodschapperstoffen van het zenuw stelsel. Dus als er informatie via de zenuwen vanuit de hersenen naar elders in het lichaam moet gaan, zijn daar neurotransmitters bij betrokken. Voor de juiste werking van het brein en het zenuwstelsel is het van evident belang dat er voldoende van de juiste neurotransmitter aanwezig is. Indien dit niet het geval is, komt de informatie niet op de juiste plek aan. Hierdoor raakt de onderlinge communicatie tussen de verschillende systemen verstoord. Dit resulteert onherroepelijk in disfunctie. Omdat alle systemen met elkaar in verbinding staan zullen zowel het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het hormonaal systeem, de psyche als het spier- gewrichtssysteem verstoord raken. Dit resulteert in pijnklachten, moeheid, prikkelbaarheid etc.
Er zijn 4 hoofd neurotransmitters: Dopamine, Acethylcholine, GABA en Serotonine.

Dopamine
Dopamine wordt gemaakt in de frontaal kwab; het voorste deel van je hersenen. Het is een activator, het beïnvloedt lichaamsfuncties die gerelateerd zijn aan vermogen. (hartvermogen, bloeddruk, ademhaling e.d.) Het heeft indirect invloed op de stofwisseling. Het is direct betrokken bij beloningsgevoel vanuit je hersenen, beslissingen nemen, actie en daadkracht. Bij tekorten kunnen klachten ontstaan als: op gang moeten komen, op gebrand zijn, veel koffie nodig hebben, verminderde eetlust, verminderd libido, verslaving aan suiker/roken, agressie, depressie, focus problemen.

Acethylcholine
Acethylcholine wordt gemaakt in de parietaal kwab; het zij-achter deel van je hersenen. Ook dit is een activator. Het beïnvloedt lichaamsfuncties als snelheid, coördinatie, leervermogen creativiteit en optimisme. Bij tekorten kunnen klachten ontstaan als: motorische stoornissen, spraakproblemen, leer problemen, plas problemen, vertraagde reactie, verminderde nauwkeurigheid, vergeetachtigheid.

GABA
GABA wordt gemaakt in de temporaal kwab; het gedeelte van je hersenen bij je slaap. GABA is de rem. Het is betrokken bij tal van herstel en regulatie systemen. Het zorgt voor ritme en regelmaat. Het is de rem op overmatig stress beleven. Bij tekorten kunnen klachten ontstaan als: verhoogde spierspanning, onbegrepen pijnklachten, hyperventilatie, irriteerbare darmsyndroom, slaap problematiek, depressie, angsten, labiliteit, onrust, perfectionisme, concentratie problemen, vermoeidheid.

Serotonine
Serotonine wordt gemaakt in de occipitaal kwab; het gedeelte van de hersenen in je achterhoofd, maar voor het grootste deel in je darmen!!. Ook dit is een belangrijke regulator die betrokken is bij herstel en slaap. Het zorgt voor relativeringsvermogen, blijheid, realisme, anticipatie vermogen. Bij tekorten kunnen klachten ontstaan als: slapeloosheid, koolhydraat verslaving, hoofdpijnen, diarree, prikkelbare darmsyndroom, impulsiviteit, masochisme, verlegenheid, zelf ingenomenheid, verwarring, onrust, overgevoeligheid.
Middels testen en anamnese kunnen we heel goed bepalen of u ergens een te kort aan neurotransmitters heeft. Afhankelijk van de ernst hiervan zullen gerichte voedingssupplementen en/of voedingsadviezen worden voorgeschreven. Door hertesten is goed in beeld te brengen hoe de neurotransmissie hersteld. Vaak is binnen 2-3 weken al e.a. merkbaar. Zowel voor u zelf als voor de mensen om u heen. De duur van een traject op basis van neurotransmitters is sterk afhankelijk van de ernst van het te kort en de tijd dat dit al speelt.