SuppleMention.nl

Click here to edit subtitle

Het Immuunsysteem

Het immuunsysteem is als het ware het afweermechanisme van je lichaam. Het beschermt je tegen vijandige indringers als virussen, bacteriën, schimmels en infecties. Tevens speelt het een belangrijke rol bij vitaliteit en bij het vertragen van het verouderingsproces. Met een verzwakt immuunsysteem ben je vatbaarder voor ziektes. Het immuunsysteem kan verzwakken door slechte levensstijl, slechte voeding, hoge werkdruk of bijvoorbeeld stress. Voor het optimaal functioneren is dus een bewuste en gezonde levensstijl nodig. Het is gevestigd in o.a. de darmen, de bloedbaan, het lymfatisch systeem, de huid en andere organen. Het immuunstelsel vormt lymfocyten die de vijandige indringers te “lijf” gaan. Hierdoor worden de indringers onschadelijk gemaakt en kunnen ze je gezondheid niet negatief beïnvloeden.

Heel belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem zijn de darmen. Via de 'brain-gut-axis' is er een snelle, directe communicatie tussen de darmen en de hersenen. Zodra er in de darmen bacteriën en/of schimmels via de voeding meekomen, gaan via de 'brain-gut-axis' snelle signalen naar de hersenen om die op de hoogte te brengen van de vijandige indringers. De hersenen reageren vliegensvlug door het immuunsysteem te activeren om de indringers onschadelijk te maken. Goed functionerende darmen, en dus levensstijl en voeding, zijn van essentieel belang voor een gezond immuunsysteem en dus een gezond en vitaal mens.

Een slecht functionerend immuunsysteem uit zich in symptomen als: vaak ziek, langere periodes van griep, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, slechte huid, spier- en gewrichtspijnen. Het herstellen van het immuunsysteem doen wij door ons te richten op de darmen en de levensstijl.