Onze darmen staan aan de basis van de opbouw van ons lichaam. Al onze voeding moet de darmen passeren. Tijdens het doorlopen van het darmstelsel (mond-slokdarm-maag-dunne darm-dikke darm-endeldarm-anus) worden bruikbare stoffen door het lichaam opgenomen in het bloed om via de bloedbaan naar het bestemmingsgebied te worden gebracht. Hoe beter je voeding, hoe bruikbaarder de stoffen uit die voeding. Voeding wordt uiteindelijk je lichaam! De stoffen vormen o.a. je botten, spieren, bloedcellen etc..
Er zijn veel dogma’s over gezonde voeding. De reclame speelt hier een grote rol in. Via slinkse, gelikte campagnes worden producten aangeprezen die voor van alles en nog wat goed zouden zijn. Vaak is dit gebaseerd op economisch belang van de producent. Hoe dichter de voeding bij de natuur staat, hoe beter het over het algemeen voor de mens is. De industriële revolutie heeft voor een verwijdering van natuurlijk voedsel gezorgd. Bedenk dat onze genen stammen van periodes uit het verre verleden. Geschat wordt dat onze genen 0,5% definitief kunnen veranderen binnen 1.000.000 jaar! Dus onze genen hebben zich nog lang niet aangepast aan de huidige veranderingen binnen de voedingsindustrie. Veel voeding die we nuttigen is dus niet goed voor ons. De darmen kunnen dit niet goed verwerken en raken geïrriteerd.
Daar komt bij dat er allerlei voedingsadditieven (E-nummers, smaakversterkers, kleurstoffen, suiker etc.) worden toegevoegd. Dit om het eten er aantrekkelijker uit te laten zien of de smaakpapillen te prikkelen om de hersenen zo te beïnvloeden dat we niet willen stoppen met eten. Op deze manier kunnen producenten hun productie op schroeven en dus meer geld verdienen. Deze additieven zijn niet goed voor ons. Verder is de voedingswaarde van normaal voedsel ook verminderd door het alsmaar doorkweken van gewassen, verschaling van de bodem etc..
Kortom, onze darmen worden overbelast, raken geïrriteerd of ontstoken. Hierdoor worden er minder bruikbare voedingsstoffen opgenomen in het lichaam en kunnen verschillende lichamelijke functies in problemen komen met alle gevolgen van dien.
Daarnaast krijgen we met onze voeding ook pathogenen (ziektekiemen als bacteriën, schimmels, parasieten, toxines) binnen. Geïrriteerde of ontstoken darmen kunnen niet genoeg weerstand bieden tegen deze pathogenen. Hierdoor krijgen deze ziekte verwekkende pathogenen de kans zich in ons lichaam verder te ontwikkelen. Het darmslijmvlies raakt hierdoor verder geïrriteerd waardoor de barrière tussen de bloedbaan en onze darmen langzaam doorlatend wordt voor niet volledig verteerd voedsel. Indien dit proces doorgaat kan een zogenoemd 'lekkende darm syndroom' ontstaan. De niet volledig verteerde voedselresten worden door het immuunsysteem, zodra ze binnen de bloedbaan komen, als niet lichaamseigen gekenmerkt. Er zal een immuunreactie optreden en zo ontstaat een voedselintolerantie of voedselallergie. Deze intolerantie/allergie zorgt weer voor nieuwe ontstekingen binnen de darmen, zodra de veroorzakende voeding opnieuw via het eten de darmen binnenkomt. Zo kan een darmziekte ontstaan. Zaak is dan om via bloedonderzoek uit te zoeken voor welke voedingsstoffen een intolerantie of allergie is ontstaan en daarop je dieet aan te passen. Verder is het van belang om middels de juiste strategie en/of suppletie de darmwand tot rust te krijgen en te dichten, zodat alleen bruikbare lichaamseigen voedingsstoffen de bloedbaan in kunnen komen om weer als bouwstof te kunnen dienen voor nieuw weefsel (vb. bot, spier, bloedcel etc.)
Voeding dient ook niet te lang in de darmen aanwezig te zijn. Een normale transitietijd (doorlooptijd) is 24 uur. Ontlasting dient dus 2-3 x per dag te worden geproduceerd. Veel mensen redden dit niet. Sommigen gaan zelf slechts 1 x per 3-4 dagen naar de wc. Voeding dat te lang in de darmen aanwezig is gaat rotten. Rottende voeding zorgt voor eigen pathogenen met bovenstaande gevaren als gevolg.
Ook de vorm, structuur en geur zeggen veel over de staat van de darmen. Poep hoort donker bruin, sigaarvormig te zijn en niet te plakken/kleven als er een volledige vertering heeft plaats gevonden. Het ruikt niet zuur. Veel mensen hebben dunne, plakkerige poep of keiharde donkere knikkers. Dit is niet normaal en wijst op een probleem in de darmen.
Bedenk: slecht functionerende darmen zorgen voor veel problematiek. Klachten als vermoeidheid, snel geïrriteerd, buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, liespijn, snel wisselend humeur e.d. kunnen allemaal hun oorsprong in de darmen hebben. Dus als bepaalde klachten niet verdwijnen, bekijk je ontlasting en ontlastingspatroon eens.