|
Er wordt steeds meer bekend over de problemen die het gebruik van de anticonceptiepil heeft op de werking van de schildklier. Realiseer je hoe belangrijk de schildklier is en wat voor negatieve invloed de pil en het hormoonspiraal hierop hebben. De schildklier werkt als een soort thermostaat in lichaam en is van invloed op heel veel processen. Het wordt steeds duidelijker dat vage sluimerende klachten, die mij helaas bekend voorkomen, als moeheid, lusteloosheid, kouwelijk, hartkloppingen, haaruitval, broze nagels, slikklachten, prop in de keel, slaapproblemen, geïrriteerdheid, gewichtsproblemen, menstruatieklachten en obstipatie een gevolg kunnen zijn van een slecht werkende schildklier.
Door de arts worden deze klachten vaak gekoppeld aan stress, wat indirect ook klopt maar er is meer. Veel vrouwen hebben een druk leven dus vinden dit een plausibele verklaring. Vaak zijn de klachten daarmee niet verholpen. In sommige gevallen wordt er een medicijn voor geschreven in de hoop dat die aanslaat. Slaat het niet aan dan wordt er een ander middel geprobeerd. Bloedonderzoek behoort ook tot de mogelijkheden. Helaas is dit een moment opname en de manier van bloedtesten is vaak onvolledig. Schildklier bepaling dient namelijk vaker en uitgebreider te gebeuren.
De stofwisseling binnen de schildklier is zeer complex waardoor er snel wat fout kan gaan. Het luistert dus zeer nauw. De productie van de schildklier gerelateerde hormonen kan afnemen en er kunnen omzettingsproblemen ontstaan. Het meest voorkomende probleem is een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Minder vaak komt een te snel werkende schildklier voor (hyperthyreoïdie).
Vrouwen slikken steeds eerder en langer de anticonceptiepil of gebruiken het hormoonspiraal. Ze gebruiken de pil doorgaans vele jaren zonder zich bewust te zijn van de gevaren hiervan. Ook ik ben aan de pil gegaan zonder hier over na te denken. Het is goed om te weten dat de anticonceptiepil een grote negatieve invloed heeft op de werking van de schildklier. Het vertraagt de werking enorm. De pil bevat meer oestrogenen dan dat er van nature in het lichaam voorkomt. Het is een vorm van xeno-oestrogeen, die de werking van oestrogeen imiteert en het lichaam voor de gek houdt. Hierdoor krijgt het lichaam jaren lang een overdosis aan deze hormonen. Dit verstoort zwaar de balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen heeft een cel delende werking in het lichaam. Te veel (xeno-) oestrogenen kunnen voor overgewicht zorgen en vrouwen kunnen eerder in de overgang terecht komen. Tevens voorkomen de xeno-oestrogenen dat de belangrijkste schildklierhormonen T4 (thyroxine) en T3 (triiodothyronine) zich kunnen binden aan hun transport eiwit TBG (thyroïd bindend globuline). Wat zeer schadelijk is voor de werking van de schildklier. Het gevolg is dat de schildklierfunctie verlaagt, waardoor de stofwisseling verstoort. Dit geeft een scala aan klachten waaronder gewichtstoename.
Langdurig pil gebruik legt het hormoon progesteron stil, waardoor afweercellen niet meer weten wat ze moeten doen. Dit kan een auto-immuun expressie en auto-immuun ziekte ingang zetten.
De xeno-oestrogenen komen niet alleen in de anticonceptiepil voor, maar ook in het hormoonspiraal, plastic waarin bijvoorbeeld vleeswaren verpakt worden, vlees, sojaproducten, cosmetische producten en pesticiden.
Schildklierhormoon is lipofiel (houdt van vet) en is het enige hormoon dat toegang heeft tot de celkern. Zo kunnen ze de genexpressie beïnvloeden. Vitamine D is essentieel voor het functioneren van de schildklier. Het is cruciaal bij de laatste stap in de metabolisme (stofwisseling) van de schildklier. Die vindt plaats in onze celkernen. Op deze manier zijn er twee factoren die voor een slechte stofwisseling zorgen. Laat nu velen van ons ook een te kort aan vitamine D hebben.
Belangrijke stoffen voor een goed werkende schildklier zijn tyrosine, selenium, jodium, B3, B12, ijzer, zink, vitamine D en een optimale werking van de lever en de darmen. De lever is een belangrijke omzettingsplaats voor de schildklierhormoon. De lever activeert 60% van het schildklierhormoon T4 en de darmen 20%. Goede zorg voor lever en darmen is dus essentieel. Beide wil je echt te vriend houden.
Helaas bevat onze voeding, door verandering in productieprocessen te weinig van de ondersteunende cofactoren als jodium, selenium, ijzer en zink. Onze voeding is door de jaren heen verarmt en verschraald. Mede ook door het gebruik van pesticiden heeft een toename plaats gevonden van xeno-oestrogenen.
Bepaling van de werking van de schildklier dient vaker gedaan te worden dan één keer. Standaard wordt de TSH (thyroïd stimulerend hormoon) geprikt en als die afwijkt wordt de FT4 (vrije T4) bekeken. Het advies is om de bepalingen te herhalen bij 4, 6 en 8 weken. En tevens de totale T3 te bepalen opgesplitst in de actieve T3 en de inactieve (reverse) RT3. Een te lage schildklier kan bij bloedbepaling gemist worden als alleen de totale T3 onderzocht wordt. De verhouding tussen de actieve T3 en RT3 kunnen verstoord zijn ondanks dat de totale T3 waarden goed is.
Tevens is het advies om de vitamine D spiegel in het bloedonderzoek mee te nemen. In een 24-uurs urine bepaling kunnen de schildklierhormonen en hun bouwstenen in het bloed onderzocht worden. Periodieke temperatuurbepaling en bloeddrukmeting zijn ook nog opties.
Voeding waarin zich cofactoren voor de werking van de schildklier zitten zijn de jodiumrijke voeding: zee voedsel, algen, paranoten, zeewier en zeekraal. Seleniumrijke voeding als noten, uien, knoflook, tomaten, broccoli en paranoten. IJzerrijke voeding als donkere bladgroenten als spinazie, boerenkool en andijvie naast bietjes, paksoi, prei, lente ui en zoete aardappel. Zinkrijke voeding als noten, pitten en zaden. Kies voor biologische voeding. Kruiden die goed voor de werking van schildklierhormoon zijn rozemarijn, gember en ashwagandha.
Indien nodig maak gebruik van supplementen. Neem nooit de goedkope synthetische producten. Laat je hierin adviseren en begeleiden door een deskundige.
In dit artikel heb ik me gefocust op de negatieve impact van de anticonceptiepil op de schildklier. Laat het duidelijk zijn dat er nog veel meer dingen van invloed zijn op de werking van de schildklier als voeding, stress en toxines. De gevaren betreffen niet alleen vrouwen. De spermakwaliteit van mannen daalt ook door xeno-oestrogenen die we in het dagelijks leven tot ons nemen.
Tot slot draait alles in het lichaam om functionaliteit en balans.
Supplemention
Mw. drs. J.C.D. (Jefke) Vink
Therapeut PNEI, Psycholoog NIP
www.supplemention.nl